maanantai 20. lokakuuta 2014

Eteinen

Zubi's corner -blogin ihana Suvi aloitti kivan haasteen, jonka minäkin sain. Näköjään jo elokuussa (apua, miten tässä näin kauan meni..?). Haasteen ideana on kuvata näkymä ulko-ovelta eteiseen, kodin käyntikorttiin. VIHDOIN sain minäkin kuvan napattua: yllättävän hankalaksi osoittautui yhdistää edes kohtuullisen siistissä kunnossa oleva eteinen valoisaan aikaan käytettävissä olevaan, pirteään kuvaajaan mutta väsyneisiin koiriin (jotta eivät rynni ovesta pihalle heti kun alan tähtäilemään eteistä kameralla).

Meillä eteinen on sisustuksellisesti yksi kodin ongelmallisimpia paikkoja ja se tullee (keittiön ohella) kokemaan suurimmat muutokset (joskus tulevaisuudessa siintävässä...) remontissamme. Eteinen on tavallaan aika tilava, mutta se on myös melko kapea ja pitkänmallinen, joten tila on kaikesta huolimatta vähän epäkäytännöllinen. Ja vaikean sisustaa. Sinne kuljetaan pikkuruisen tuulikaapin kautta, joka on pääsyyllinen ahtauden luomiseen. Eteisestä taas on kulku sekä keittiöön, vessaan, kylpyhuoneeseen ja saunaan että takaterassille, makuuhuoneeseen ja olohuoneeseen johtavaan käytävään. Ehjiä seinäpintoja ei siis ole nimeksikään ja koska tilan läpi kuljetaan jatkuvasti (ja kulkusuunnat ovat melko sotkuisia ja vievät eri suuntiin), kulkureitit on pidettävä  vapaina. Muovimatto lattialla ei myöskään ole mieleeni, enkä oikein osaa päättää mitä mieltä olen isoisoisäni päätyseinään rakentamasta "parkettikuvioinnista". Irti sitä ei toki tulla repimään, mutta yksi mahdollinen ajatus tilan rauhoittamiseksi on ollut levyttää se piiloon. Tosin jo nyt huonekalujen ja tekstiilien avulla tehty raikastusoperaatio on mielestäni saanut seinän näyttämään aiempaa rauhallisemmalta, joten kun lattia vielä saadaan kuntoon, voi olla ettei seinä enää näytäkään hullummalta. Ainakin se on persoonallinen ja arvostan sen taustalla olevaa käsityötä.

senkki
Massiivinen senkki on ollut tässä talossa tuolla paikalla "aina" ja toimii sekä hyvänä laskutasona että tilavana säilytyskalusteena. Valkoinen pinnatuoli siirtyi eteisestä makuuhuoneeseen ja toinen tuollainen ruskea tuoli siirrettiin sen tilalle, jotta istumapaikkoja olisi edelleen muutama. Tuolit ollaan muuten verhoilemassa uudelleen kenties jo ensi viikonloppuna, kun keksin äkkiä että minulla on sopivaa sisustuskangasta jäljellä. Melkein päätin julkaista kuvan vasta kun tuoleissa on uudet istuimet, mutta ajattelin sitten että eiköhän näitä ole jo odotettu riittävän kauan muutenkin... Tässä on muitakin sisustuspostauksia jonossa, joten laitetaan uudelleen verhoillut tuolit sitten sinne hännille odottamaan :)

Vaikka haasteeseen ei varsinaisesti kuulukaan kuin tämä yksi kuva, niin laitetaan nyt bonuksena yksi koiraperheen todellisuudesta kertova myös:

kenkäteline
Kumisaapasta, huomioliiviä, tassupyyhkeitä, hihnoja, valjaita... vähän näyttää näin syyspuolella erilaiselta kuin kesällä meidän muuttaessamme taloon (kuva täällä) ;D Ja täällä asuu vasta kaksi aikuista (ja kaksi koiraa)... Kuten kuvasta näkyy, kengille ei eteisessä ole tällä hetkellä mitään säilytystilaa, jossa ne saisi pois näkyviltä.

Laaja eteisremontti tai ei, tuloillaan olevan vauvan takia kellariin menevälle portaikolle pitää tehdä jotain jo aika lähitulevaisuudessa. Näihin portaisiin ei pelkkä portti yläpäässä auta, sillä melko vanhakin lapsi sujahtaa noiden kaiteiden välistä hyvin vikkelästi: talon rakentamisen aikoihin ei ollut ihan samoja turvallisuussääntöjä kuin nykyään ja minä olen ollut (ensimmäistä kertaa) taloon muuttaessani jo sen verran järjellinen olento, että asiaan ei tarvinnut silloin vielä puuttua. Parhaillaan pohdinnassa on erilaisia tilapäis- ja pysyväisvaihtoehtoja, mutta kovin lähellä ratkaisua ei vielä olla.

Tuleeko teille mieleen ideoita tuohon portaikkoon? Jossain määrin helpointa saattaisi olla laittaa lasi tai pleksi nykyisen kaiteen eteen tai taakse ja sitten portti kulkuaukkoon, mutta koira- ja lapsiperheessä on pakko tunnustaa tosiasiat: en ikinä jaksaisi siivota niitä kuonon- ja tahmakäden jälkiä niin usein kuin pitäisi. Jonkinlainen lisärimoitus kenties..? En oikein edes tiedä mitä kaikkia vaihtoehtoja on olemassa.

Ehkä nuo sandaalit ja ballerinat joutaisi jo siirtää talvisäilöön ja kaivaa nahkasaappaat pikkuhiljaa esille... Nilkkuritilanne on tänä syksynä todella heikko ja tarvitsisin kyllä uudet. Lisäksi pitää miettiä minkälaisia vaatimuksia tulevat kärrylenkit asettavat vaate- ja kenkäkaapille: ellen halua elää seuraavaa vuotta pelkästää lenkkivaatteissa, pitää minun hiukan päivittää ulkoiluvaatevarastoani. Mutta katsotaan noita sitten tarkemmin synnytyksen jälkeen :)

4 kommenttia:

 1. Kiva kun toteutit haasteen! Tuo vanha lipasto on tosi hieno. Joku rimoitus mullekin tuli mieleen portaikkoon. Kävin katsomassa kuvan tuolta vanhasta postauksesta ja tuo on kyllä upea portaikko tuollaisenaan, joten olisiko sittenkin vain joku pleksi...? Hitsi, aika vaikea valinta varmasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän tässä harmittaakin että tuo portaikko on tosi kaunis eikä sitä raaskisi peittää. Miksei 60 -luvun talon henkeen rimoituskin menisi, mutta muuttaa se sitten koko ilmeen. Se pleksin putsaaminen vain olisi aivan tuskaa....Vaatii tosiaan syvällisiä pohdintoja tämä asia :)

   Poista
 2. Kiva havaita, että muillakin on eteinen kaaoksessa. Ite tein just järjestelyoperaation eteisessä kun meni hermot 😄😄 miten olis tohon kaiteen eteen syvyyssuunnaltaan pieni (kengänparin syvyinen) kaapiston koko matkalle??? Kengät saisi sinne piiloon ovien taakse. Saisitte pienen laskutason ja kaidetta ei tarvitse uusia? Joku oli tehnyt ikean billy sarjasta ainakin kenkäkaapin. Bongasin jostain blogista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu vähänkö olen kateellinen niille uusille taloille joissa on sellaiset hehtaarin kokoiset "ulkovaatevaatehuoneet" heti eteisessä, olen niitä ihaillut asuntomessuilla. Sinne saisi kaikki katseilta piiloon. Ei meillä :D

   Mutta siis tuo kaappi-idea on hyvin hyvin mielenkiintoinen: en ole tullut yhtään ajatelleeksi. Tosin täytyisi miettiä sitten kaapin korkeutta: liian matala ja pienet kiipeävät kaapin päälle/yli ja pudotus kellariin on entistä pidempi. Liian korkea ja eteisestä tulee tukkoinen. Ja joka tapauksessa tämäkin vaihtoehto peittäisi portaikon, mutta toisaalta kaapit saisi sitten joskus pois ja kaiteet taas esiin kun putoamisvaara-aika on ohi. Tuo Billykin saattaisi tosiaan toimia: on aika sipparan kokoinen juuri tuossa syvyyssuunnassa. Hmmm... kiitos, tätä pitää ainakin vakavasti harkita :)

   Poista

Kiitos kun jätit kommentin:)!