Ovatko kaikki jo kuulleet viime viikkoina kohisuttaneesta kemikaaliskandaalista: siitä on kirjoitettu ainakin Kemikaalicoctail - ja Kemikaalitutka -blogeissa, jonka lisäksi tukes julkaisi tiedotteen. Kyse on siis vuoden 2015 alusta EU:n "epäillään aiheuttavan syöpää" -luokituksen saaneesta Polyaminopropyl Biguanide -nimellä kosmetiikkatuotteiden INCI -listalta löytyvästä aineesta. Luokituksen takia kemikaalia ei enää saisi käyttää kosmetiikassa, mutta tukesin mukaan jotkut yritykset ovat tulkinneet sääntöä niin, että se on kuitenkin edelleen sallittu kosmetiikan säilöntäaineena.
Itse suhtaudun kosmetiikassa oleviin kemikaaleihin rauhallisesti: minulla ei ole alueseen liittyvää koulutusta, joten luotan viranomaistahojen suosituksiin. Raskaana ollessani en värjännyt hiuksia ja lakkasin kynteni muistaaakseni vain kerran, vaihdoin aurinkosuojat fysikaaliseen ja lakkasin käyttämästä muutamaa seerumia ja voidetta, ihan vain varmuuden ja mielenrauhan vuoksi. Meikkasin kuitenkin normaalisti ja käytin muutenkin suurta osaa normiarsenaaliini kuuluvista tuotteista. Normaalisti luotan Suomessa myytävien tuotteiden turvallisuuteen, enkä valitse mitenkään erityisesti luomu- tai luonnonkosmetiikkatuotteita -paitsi jos ne siis ovat hyviä tuotteita muutenkin. Päinvastoin suhtaudun koko luonnonkosmetiikka -genreen hiukan skeptisesti, sillä ei ole totta, että kaikki "luonnonmukainen" olisi turvallista tai edes turvallisempaa kuin ns. epäluonnonmukainen. Lisäksi vihreällä imagolla ratsastaa todella moni tuote, jonka luonnonmukaisuus on todellisuudessa vähintäänkin kyseenalaista. Tämä on siis vain oma valintani ja toisin valitsevalla on täysi oikeus siihen.
Tämä skandaali kuitenkin herätti ja kiukutti jopa minut. Minä uskon, että koska tuote on päätynyt EU:n kieltolistalle, on todella olemassa erittäin suuri todennäköisyys, että sitä ei ole syytä käyttää. Minusta on myös käsittämätöntä, että jos tuote on (jo vuosi sitten!) kielletty ja vaaralliseksi todettu, sitä voi edelleen löytyä myös Suomessa myytävistä tuotteista. Ja näin on: heitin itseltäni pois yhden tuotteeen josta ainetta löysin. Olen juuri alkanut käyttää misellivettä ja tykästynyt siihen, koska minusta on kätevää etten tarvitse erillistä silmämeikinpoistoainetta. Ja oli muuten tosi hankala löytää marketin hyllyltä sellaista korvaavaa misellivettä, jossa ei tuota pahiskemikaalia olisi! Ainakin Garnierin, L'Orealin ja muiden "usual suspects" -merkkien misellivesissä sitä oli ainakin kaikissa niissä, jotka itse kävin läpi. Lopulta löysin Nivealta sellaisen tuotteen, jossa sitä ei ollut, joten sen sitten nappasin mukaan: kyse on siis kuvassa olevasta kuivalle iholle tarkoitetusta "Gentle Caring Micellar Water" -vedestä. Mutta huom, myös Nivean tavallisesta kasvovedestä PHMB:tä löytyi...
Jos on siis kemikaalista kiinnostunut, joutuu ihan oikeasti syynäämään INCit. Lumenen julkaiseman tiedotteen mukaan muuten Lumene ei ole käyttänyt kemikaalia vuoden 2012 jälkeen, vaikka noissa blogeista löytyvissä listauksissa väitetään että kemikaalia on mm. Lumenen silmämeikinpoistoaineessa. Sinänsä häiritsevä tieto, että kemikaalia oli käytetty monessakin silmämeikinpoistoaineessa, koska yhdeksi PHMB:n riskiksi mainittiin nimenomaan silmävaurion vaara... Kannattanee siis käydä tuotteensa läpi, jos asiasta haluaa varmistua. Riskiryhmiä ovat ilmeisesti siis erilaiset puhdistustuotteet, mutta kuulemma tätä löytyy myös ainakin hiuslakoista ja -vaahdoista, niitä en ole vielä ehtinyt itseltänikään käydä läpi.
Oletko sinä kiinnitänyt huomiota kohuun? Tai mitä ylipäänsä olet mieltä kosmetiikan kemikaaleista? Luonnonkosmetiikka on ollut kovasti pinnalla jo useamman vuoden, joten aihe on ajankohtainen muutenkin.
Näillä mietteillä toivotan hyvää viikonloppua kaikille :)