perjantai 27. heinäkuuta 2012

Asuntomessut- bits and pieces

Toivottavasti kaikilla ei ihan jo korvista tule nämä asuntomessupostaukset, kun todella monissa blogeissa näitä on näkynyt. Itsekin tosiaan kävin viime lauantaina Tampereella parin kaverin kanssa nuo messut kiertämässä. Nämä olivat laskujeni mukaan viidennet asuntomessut, jotka olen nähnyt (lukuun sisältyy yhdet loma-asuntomessut). Loma-asuntomessuilla vierailin pari kesää sitten Porin Reposaaressa ja edellinen kerta varsinaisilla asuntomessuilla taisi olla viitisen vuotta sitten Espoossa. Olen siis pyrkinyt käymään messuilla, jos ne osuvat sopivalle maantieteelliselle etäisyydelle. 

Kovin radikaalisti ei sisustusmuoti ole viidessä vuodessa ehtinyt muuttua (ja lisäksi seuraan melko ahkerasti sisustuslehtiä, tv-ohjelmia ja muutamia aiheesta kirjoittavia blogejakin), joten kovinkaan montaa wow-elämystä ei minulle ollut tarjolla. Paljon kivoja sisustuksia tietenkin oli, mutta ei jotenkin mitään erityistä monessakaan kohteessa. Värit olivat pääasiassa harmaata, valkoista ja mustaa. Linjat moderneja, tilat avaria (ainakin tunnultaan, eivät valtavan suuria välttämättä) ja korkeakiiltoiset pinnat pitävät, ehkä yllättäenkin, edelleen pintansa ainakin messusisustuksissa. Kaikkein hulppeimmat kartanot olivat jääneet menneisyyteen, vaikka isojakin omakotitaloja toki oli Tampereellakin tarjolla. Energiatehokkuuteen oli kaikissa taloissa kiinnitetty paljon huomiota, mikä oli tietenkin hyvä. Alueen jätteenkeräys/kierrätysjärjestelmä lienee myös vertaansa vaikka, ainakin Suomessa.

Kuvailin aika paljon, mutta koska väkeä oli sateesta huolimatta melko paljon, hyviä kuvakulmia oli välillä hankala saada ja valotuksia hankala säätää vaihtelevissa olosuhteissa. Lisäksi todella monessa blogissa on jo esitelty messuja melko kokonaisvaltaisella tyylillä. Sen vuoksi ajattelin tuoda tänne muutaman itselleni mieleen jääneen pikkujutun ja jättää kokonaiskuvan hahmottamisen muille :)

Yksi asia, mikä minulle jotenkin jäi messuista mieleen, oli tiilen käyttö sekä muutaman talon ulkovuorauksessa että parissa sisustuksessa. Tiiltä ei ole näkynyt hetkeen, eikä se nytkään mikään megatrendi ollut, mutta omaa silmääni se miellyttää taas kovasti. Punatiilistä taloa en kyllä vieläkään osaa pitää modernina, vaikka sellainenkin löytyi. 


Lempparitiilijuttuni löytyi kohteesta 20, "Estelle", jossa hiilenharmaata tiiltä oli käytetty olohuoneen takassa ja olohuoneen ja keittiön välisessä tilanjakajassa. Tykkään ihan kympillä! Olohuoneen sisustus ei muuten oikein ole mieleeni, keittiöstä tykkäsin enemmän.

Kohde 12, Terca Tiilitalo "Mustikka", oli verhoiltu kokonaan suunnilleen samanvärisellä tiilellä (ja vieressä sen naapurissa olevan punatiilisen talon punatiilinen aita...). Me like:)


Kohteessa 18, "Talo Encore", oli käytetty punatiiltä hiukan perinteisemmin, mutta mielestäni kokonaisilme säilyi mukavan modernina mustan keittiö avulla. Noita pesualtaan takana olevia ikkunoita muuten näkyi todella monessa kohteessa. Tykkään niistäkin tosi paljon, kiva puuhaillessa nähdä ulos :)

Muuten keittiöissä oli pääosin todella sliikkejä ja moderneja sisustuksia. Saarekkeita näkyi edelleen aika monessa paikkaa, mutta kokonaisuutena keittiöt tuntuivat hiukan pienentyneen. Tässä pari, joista tykkäsin. 

Tykkään keittiön selkeästä fiiliksestä, paljosta laskutilasta ja muutenkin hyvin suunnitelluista toiminnoista. Ja siitä ikkunasta tuolla:)


Tämä keittiö näytti livenä vielä makeammalta (tykkäsin tosi paljon!), nyt kuvissa kiinnitän huomiota vain noihin pyöreisiin ikkunoihin ja juttuihin seinällä (en kummankaan fani) ja mietin miltä tuo sitten käytössä näyttäisi. Tuskin noin siistiltä, ainakaan meillä...

Ikävä kyllä kummastakaan näistä keittiöstä en sitten millään muista missä kohteessa ne olivat :(

Kylppärit olivat melkein kaikki samanlaisia: kaksi suihkua, usein myös kylpyamme ja kompakti sauna. Värit harmaata, valkoista ja mustaa. Muutama betonikylppäri oli rikkomassa tätä yhtenäisyyttä ja minusta ne näyttivät edelleen aika raikkailta, vaikka idea sinänsä ei niin uusi enää olekaan.Alin kuva ei ole betonikylppäristä, mutta sitä ja keskimmäistä kuvaa yhdistää kiva seinään rakennettu hylly. Tsekkaa myös keskimmäisen hyllykuvan amme vasemmassa alanurkassa: koko kylppärissä oli tosi moderni, mutta samalla jotenkin lämmin ilme noiden pintojen ansiosta. Alakuvan hylly on ehkä turhan matala käytännölliseltä kannalta, mutta aika makean näköinen kuitenkin :) 

Saunat olivat tosiaan melko "kompakteja", eli pienehköjä. Tai siis: normaalin kokoisia :) Sellaisia kuin ne kokemukeni mukaan suomalaisissa kodeissa pääosin ovat, ei sellaisia hulppeita kylpyläosastoja kuin messutaloissa vuosia sitten.Tummiakin saunoja edelleen näkyi, vaikka vaaleus alkoi selvästi taas valtaamaan alaa. Tässä saunassa tykkäsin tuosta hyvin valoa heijastavasta vaaleudesta lauteiden alla. Minä siis tykkään tumman saunan tunnelmasta noin ylipäänsä ja tässä on minusta kivasti saatu lisää valoa tunnelman kärsimättä. Lisäksi kiuas on uudenlainen, tai ainakaan minä en ole ennen nähnyt tuollaista.Tässä esimerkki monella tapaa tyypillisestä messusaunasta: kompakti koko, lauteet kaksin puolin kiuasta (Eikä kaiteita! Mietityttää hiukan kiuas noin lähellä istujaa ilman mitään suojaa...) ja lasiseinät kylppäriin, sekä ikkunat ulos. Valoisia siis. Tämä on minusta kaunis vaalea.Näitä valkoisia Tulikivi-kiukaita näkyi muutamassakin kohteessa. Hmmmm. Itse en oikein osaa päättää mitä mieltä siitä olen ;) Tässäkin minusta onnistunut yhdistelmä tummaa ja valkoista, jos haluaa saunalta valoisan lopputuloksen (itse siis en välttämättä ole tätä koulukuntaa). Erityisesti juuri tätä versiota lasiseinästä, josta puolet on laattaa ja vain ovi keskellä kokonaan lasia, näkyi todella paljon.Tämä sauna taisi olla kierroksen erikoisin. Täysin valkoinen väri oli kiva, mutta istujien tasolla oleva kiuas erikoinen (kun lämpö menee ylöspäin, tuleeko saunassa riittävän kuuma..?). Istumapaikat olivat lauteiden sijasta tuollaiset jakkarat (joiden sisällä muuten vaihtoi valo väriään ja yhdessä taisi olla kaiuttimetkin). Ihan kiva tietysti jos vierastaa mahdollista ihokosketusta saunassa, mutta jakkarat kyllä rajoittavat istumapaikkojen määrää melko radikaalisti. Lisäksi nurkassa oli paikka juomalle: en päässyt selville tuodaanko siihen vain jäitä vai onko siellä mahdollisesti jopa joku jäähdytyssysteemi..? Ihan kaunis ja jännä ajatuksena tämä sauna, mutta toiminnallisuus arveluttaa suuresti. Ehkä mä olen vain liian epäluuloinen ;)

Myös kylppäri/saunakuvienottokohteet olen typerästi unohtanut :( Tämä oli ensimmäinen kerta kun tosissani kuvasin messuilla ja olisi pitänyt kehittää joku systeemi, vaikka kuvata jokaisen kohteen nimi ensin ja sitten vasta sisätiloja... Ensi kerralla sitten.

Ulkotiloihin oli messualueella mielestäni panostettu tosi kivalla tavalla. Talot eivät ensinnäkään enää olleet toisissaan kiinni, kuten aiemmilla messualueilla, eivätkä pihat enää  aivan postimerkin kokoisia, pieniä tietenkin, mutta kuitenkin niissä oli hiukan tilaa ja nurmikkoa myös vaikka lasten leikeille. Toisekseen useissa kohteissa oli kaksi ruokailuryhmää: taivaan alla ja lisäksi suojassa jonkinlaisen katoksen alla. Alla yksi esimerkki kivasta (mutta jälleen nimettömästä), kohteestä. Tuo "kruunu" on aivan sairaan makea, hyvä idea :)Joillekin pihoille oli myös rakennettu lökönurkkauksia. Alla olevan kaltaisessa olisi ollut kiva lekotella myös tänä kesänä, kun on ollut melko lämmintä mutta sateista.

Tämä alempi kuva taitaa olla "Mustikan" takapihalta.

Kokonaisuutena suosikkohteeni taisi olla numero 21, Villa Harmony, jota arkkitehti kuvaili moderniksi hirsitaloksi- mielestäni kuvaus on onnistunut. Villa Harmonya en olekaan lukemissani blogeissa nähnyt esiteltävän. Kohteessa oli jotenkin ihanan lämmin ja luonnonläheinen, mutta samalla modernin raikas tunnelma. Onnistuin ottamaan kohteesta aika huonoja kuvia, ikävä kyllä. 


Parempia kuvia esimerkiksi asuntomessujen omalla kohdesivulla. Suosittelen tutustumaan! 

Luulenpa, että jätän oman katsaukseni asuntomessuista tähän. Alunperin ajattelin, että olisin voinut tehdä parikin eri postausta, mutta messuja on nyt näkynyt niin paljon että arvelin yhden riittävän. Viimeisenä yksityiskohtana haluaisin kuitenkin jakaa kuvan, jossa on käytetty viikko sitten himoitsemiani Fauna-purkkeja kivalla tavalla. Siis "ei söpösti" ;)

Purkit löytyivät kohteesta nro 13, Passiivikivitalo Mutteri.

Ja hei tänään on taas perjantai, kivaa viikonloppua kaikille :)!

2 kommenttia:

  1. Hyviä kuvia! Mielenkiintoisia nämä messupostaukset eri blogeissa, näkee mihin toiset ovat kiinnittäneet huomiota.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos:) Ja olen samaa mieltä: itse ainakin huomasin kiinnittäneeni huomiota paljon eri kohtiin kuin moni muu, muista blogeista sitten olen lukenut että ai niin tuollaisiakin siellä tosiaan oli ;) Tällä tavoin käynnistä saa jotenkin vielä enemmän irti.

      Poista

Kiitos kun jätit kommentin:)!