lauantai 23. marraskuuta 2013

About sharing inspiration

Viime aikoina eri blogeissa on paljon keskusteltu kuvien lainaamisesta ja siitä, miten se ei ole sallittua oikeastaan koskaan ilman lupaa tai erillistä CC (Creative Commons) -merkintää. Viime viikon blogihiljaisuus johtui oikeastaan siitä, että jäin pohdiskelemaan asiaa omalta kohdaltani. Itsehän olen käyttänyt muista blogeista lainattuja kuvia inspispostausten muodossa. Nytkin olisi pari tuollaista postausta jonossa, mutta en oikein osaa  julkaista niitä.

Fashion_Lineart__09_by_phil2908


Suomalaisista blogeista lainattuihin kuviin olen pyytänyt luvan, mutta isoista ulkomaisista blogeista napatuille kuville en: olen ajatellut että bloggaajat ovat niin kiireisiä, että tuskin ehtivät vastaamaan tällaiselta, ties miltä pikkubloggaajalta jumalan selän takaa, tulleisiin maileihin. Olen myös ollut tarkkana lähteistä ja kaikki kuviin on aina merkitty linkki alkuperäislähteeseen ("Google" tai "Pinterest" ei todellakaan ole mikään lähdeviite...). Koska en tienaa blogillani senttiäkään, en itse hyödy kuvien lainaamisesti rahallisesti mitenkään: jos bloggaisin vaikka jossain portaalissa tai edes tekisin rahaa vaikka mainosbannereilla, olisi tilanne mielestäni selkeästi eri. 

Olen ajatellut, että jakamalla kuvia jaan inspiraatiota ja samalla myös tavallaan mainostan näitä blogeja -ainakin itse olen löytänyt melkein kaikkiin lukemiini blogeihin vastaavien, muissa blogeissa olleiden, postausten kautta. Vaikka inspiskuvani tulevatkin pitkälti aina samoista blogeista, tuntuu silti jotenkin ylivoimaiselta lähteä kysymään erikseen jokaisesta kuvasta lupaa sen käyttöön. Minulle inspispostaukset ovat kuitenkin olleet tärkeä ja mieluisa osa tämän blogin kirjoittamista. 

Niin että mitä te lukijat olette mieltä: to post or not to post? Kuulisin tosi mielelläni ajatuksianne aiheesta.

P.S. Tiesittekö muuten, että Googlella on olemassa advanced photo search, jossa kuvien hakua pystyy hakusanojen lisäksi määrittämään esimerkiksi tekijänoikeusrajoitusten mukaan? Itse opin tämän viime viikolla yhden ystäväni facebook -feedin kautta (mitä nyt EN olisi oppinut facebookin kautta..?). Nämä kehittyneemmät hakuvaihtoehdot eivät TOKIKAAN ole näkyvissa peruskuvahaun yhteydessä (kuka siitä nyt helppoa haluaisi tehdä..?), mutta  löytyvät täältä. Esimerkiksi tämän postauksen kuva on haettu tuota kautta ja sitä saa linkkausta vastaa jakaa ei-kaupallisiin tarkoituksiin. CC -lisensoituja kuvia voi etsiä myös ainakin flickr -palvelusta ja monesta muustakin paikkaa: en enää edes muista kaikkia vinkkejä, joita ystäväni sai.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun jätit kommentin:)!