keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Top 10 vauva-arjen pelastajat, osa 2/2

Tänään vuorossa meidän vauva-arjen pelastajien top 5

5. Harsot

Harsojen merkityksestä minulle vinkattiin kyllä etukäteen "lapsellisten" ystävieni toimesta, mutta olin ehkä silti yllättynyt siitä paljonko niitä tarvitaan. Sekä siis paljonko merkityksessä montako (vaikka minulle tätäkin yritettiin kyllä kertoa..) että miten usein. Meillä näitä käytetään vasta pääasiassa parissa tarkoituksessa (puklurätteinä ja vaipanvaihtoalustan suojana/pepun kuivaamiseen pesun jälkeen, ohut harso on hyvä etenkin juuri edellisessä postauksessa mainittujen taipeiden kuivaamiseen), mutta kuulemma käyttötapoja keksii ajan myötä ehkä miljoona lisää ;)

Laitan jakoon myös yhden ystävältä saamani vinkin harsojen suhteen (ehkä tämä on muille ihan selvää pässinlihaa, mutta itse en olisi ainakaan heti hoksannut): kuviolliset/värikkäät harsot pukluille, valkoiset pepulle. Tai toisin päin, mutta valkoiset saa heittää vaikka 90 asteeseen pesuun ja likakin näkyy hyvin, joten siksi minusta näin päin on fiksumpi. Helppo muistaa eikä vahingossa mene sekaisin.

20141212-IMG_7919
4. Bodyt, joissa käännettävät hihat

Meidän neiti on kova raapimaan naamaansa, mutta etenkään nyt kun kädet alkavat käydä entistä hurjempaa tahtia, ei irtonaiset tumput pysy enää millään menossa mukana. Näitä tällaisia bodyjakin kyllä kehuttiin meille jo etukäteen ja hankinkin niitä jonkun verran, mutta nyt jos tekisin ostoksia, pyrkisin ehdottomasti siihen että jopa suurimmassa osassa bodyista nämä löytyisi. Myös kietaisumallista plussaa pukemisen helppouden vuoksi (vaikka toki nuo pään yli vedettävätkin ihan toimivat, kunhan kaulassa on nepparit antamassa lisätilaa).

20141212-IMG_7916
3. Imetystyyny

Tämä jakoi etukäteen kuulostelemieni kesken tunteita: toisille täysin turha ja toisille ehdoton. Itse kuulun jälkimmäisiin. Onneksi hankin tyynyn jo etukäteen: luotin siihen että imetys onnistuu ja arvelin, että romuhartiani tarvitsevat kaiken avun mitä saatavilla on. Ja olen ollut oikeassa: tämä on ihan hirmu kätevä ja meillä juuri tämä pyöreäksi muotoon ommeltu malli on ollut hyvä. Vauva lepää lähellä, mutta hartiat saavat olla rentoina ja kädetkin jäävät vapaaksi. Muuten tyynyn avulla muistan myös kummasta rinnasta vauva on viimeksi syönyt: meillä vauva lepää aina tyynyn paksummalla reunalla ja riippuen siitä kumman puolen päällä on puklurätti, muista kummin päin hän viimeksi oli. (Etukäteen kuulin erilaisia vinkkejä tähän ja mietin miten sen muka voi unohtaa. Kyllä voi, ihan helposti kun imetystä on riittävän usein ja itse riittävän väsynyt;)).

Meillä muuten myös mies käyttää tätä tyynyä toisinaan: välillä on kiva antaa vauvan nukkua sylissä ja rinnalle nukahtanut vauva voidaan siirtää vuorostaan tyynyn päälle miehen syliin, jos minun pitää päästä tekemään jotain muuta. Nytkin vauva nukkuu sylissä tyynyn päällä, mutta pystyn samalla näpyttelemään konetta. Kätevää :)

20141212-IMG_7914
2. Kuivausrumpu (+ hyvä pesukone)

Viimeksi mainitsinkin imetysvaatteiden pesemisestä. No, samahan koskee vauvan vaatteita, vuodevaatteita, harsoja jne. Joten pesukone laulaa käytännössä joka päivä (ja meillä on vasta 1 vauvaikäinen lapsi!), joten vaikka meillä on tilavahko kylpyhuone, olisi ilman kuivausrumpua koko talo täynnä kuivuvia vaatteita jatkuvasti. Kuivausrummun hyödystä eläinperheille olen jo maininnut parikin kertaa, mutta kertauksena: kuivausrumpu poistaa karvat tekstiileistä. Tähän ei pelkkä pesukone kykene. Kaikki eläinten omistajat varmasti ymmärtävät miten iso asia tämä on...

Hyvä pesukone on tietysti tärkeä kun pestään paljon. Meidän koneessa on myös höyrypesuohjelma, jonka ainakin pitäisi poistaa lika tavallistakin tehokkaammin. En ole pyykin bakteeripitoisuuksia vertaillut missään, mutta pesen kyllä vauvan kakkapyykit aina tällä ohjelmalla ja ainakin valkoinen on hohtavan valkoista taas pesun jälkeen. 

Vielä kerran toistan itseäni: uusien laitteiden myötä pyykkihuollosta tuli oikeastaan varsinaisen kotityön sijasta kivaa hommaa. Näihin todella kannattaa panostaa!

1. Stokke Tripp Trapp -tuoli + Newborn Set

Päätin jo etukäteen, että syöttötuoliksi hankitaan meille Stokken Tripp Trapp sen monikäyttöisyyden (kasvaa lapsen mukana) ja aikaa kestävän muotoilun vuoksi. Alusta lähtien ajattelin myös lähteä hankkimaan tuolia käytettynä, sillä mallia on hyvin saatavilla edulliseen hintaan. Tuolin kanssa ei pitänyt olla kiire. Emme myöskään olleet ajatelleet hankkia sitteriä, sillä lattialle laskettava sitteri ei tule kysymykseenkään koirien takia. Tripp Trappiin kiinnitettävän sitterin käyttöikä taas tuntui lyhyeltä sen hintaan nähden. Ajattelin myös sitä fysioterapeutin vetämää perhevalmennuskertaa ja lattialla olon hyötyjä vauva kehityksen kannalta. (Ja siis toki vauvaa nytkin pyritään pitämään lattialla mahdollisuuksien mukaan. Koirien vuoksi vain lattialla olevaa vauvaa on vahdittava koko ajan aivan vieressä. Ehkä leikkikehä onkin bubbling under -tuote tälle listalle, vaikka vielä sellaista ei ole käytetty ;))

No, sitten iski todellisuus ja miehen isyysvapaa läheni loppuaan. Tajusin etten saa miehen ollessa töissä tehtyä yhtään mitään ilman sitteriä, sillä vauvan uni on kateissa aina juuri silloin kun oma nälkä on kovimmillaan. Ja muutenkin: on ihan kiva pystyä tekemään jotain myös muuten kun vauva nukkuessa. Löysin onneksi vain parin päivän kyttäilyllä tori.fi:stä (ei maksettu mainos ;)) tosi edullisen ja hyväkuntoisen Tripp Trappin aika läheltä. Päädyin pähkäilyjen jälkeen tuohon luonnonväriseen tuoliin: arvelin että siinä kolhut eivät näy yhtä hyvin kuin valkoisessa, jota ensin ajattelin. Ja tämä tuoli tosiaan on ainakin aivan superhyvässä kunnossa, naarmuja ei useamman vuoden käytöstä huolimatta juuri näy, jonka lisäksi väri on harmaantunut kauniisti. 

Newborn Set hankittiin uutena (näiden hinnat ovat käytettynäkin sen verran kovia, että tuntui että samalla sitten hankkii uuden): sen vauva sai lopulta mummoltaan etukäteisjoululahjaksi. Olisin kuitenkin ehdottomasti joka tapauksessa hankkinut tällaisen muussa tapauksessa itse, maksoi mitä maksoi. Käytössä tämä on ollut vasta noin viikon verran, mutta olen jo vakuuttunut että tämä on parantanut arjen laatua 200%. Ihan huippujuttu <3 

20141212-IMG_7905

Nyt kun koko top 10 on esitelty: löytyykö samoja suosikkeja? Onko joku mun listan juttu sellainen, mikä teistä on tuntunut turhalta?

4 kommenttia:

 1. suosikkini on bodyt, joissa käännettävä hihansuu. Itselläni ei ole ollut kokemusta Stokkesta, eikä kuivausrummusta. Tipautan sinulle huomenna postia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miehellä oli sama ykkönen kuin sulla, kun kyselin :) En tiedä onko muilla merkeillä kuin Stokkella tällainen "korkea" sitteri, mutta aivan huippujuttu näin koiraperheessä ja kuvittelisin että on hyödyllinen myös jos on "avuliaita" pikkusisaruksia. Ja toi kuivausrumpu <3

   Odottelen postia innolla, kiitos :)!

   Poista
 2. Mulla kans yllätti tuo, miten paljon harsoja saa olla. Tietysti refluksivauvan kanssa pukluja riitti. Ja samoin roskis hoitopisteen luona (ja kaikki muukin elämä suurinpiirtein siinä metrin säteellä) on tärkeä. Kuivausrumpua ei ollut, se olisikin ollut varmasti ihana helpottaja. Nykyään se löytyy ja tykkään! Nuo bodyt käännettävillä hihoilla oli todella, todella käteviä ja myöhemmin sellaiset jalkaterälliset housut ja yökkärit kun sukat eivät pysyneet jalassa millään. Ihanasti tulee postauksistasi oman poitsun vauva-ajat taas mieleen, on se jännä miten monia asioita ei enää muistakaan parin vuoden jälkeen, ennen kuin joku muistuttaa.

  Muuten, tuo NewBorn -setti vaikuttaa todella kätevältä! Meillä oli ihan tavallinen sitteri (BabyBjörn Balance), jota ilman en olisi suunnilleen voinut elää - toisaalta joskus haaveilin, että sen saisi korkeammalle pois lattiatasosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuivausrummusta ehdin minäkin haaveilla useamman vuoden, ennenkuin vauvaelämän helpottajaksi vihdoin hankittiin keväällä. Ja ONNEKSI, sillä kyllähän se helpottaa elämää todella. Me ollaan myös tykätty niistä puolipotkareista (ei ne sukat meinaa nytkään pysyä jalassa ;)): niitä olisin hankkinut myös enemmän jos nyt alkaisin.

   Tuo NewBorn on tosiaan ihan huippu: ilman koiria olisi varmaan päädytty tavalliseen sitteriin mekin. Tyttö viihtyy sitterissä onneksi sen verran hyvin, että olen saanut rauhassa syötyä. On siihen jo päikkäreillekin nukahdettu :)

   Poista

Kiitos kun jätit kommentin:)!