keskiviikko 10. syyskuuta 2014

Terveellisempiä herkkuja

En nyt tiedä millaisen blogi-itsemurhan tulen samalla suorittaneeksi, mutta tunnen tarvetta aloittaa tämä postaus pienellä disclaimerilla: suhtaudun epäileväisesti kaikkeen meneillään olevaan valtaisaan terveys- ja ruokavaliokohkaamiseen. Oma suhteeni ruokaan on mutkaton ja rento: arvostan hyvää ruokaa ja laadukkaita raaka-aineita (ehdottomasti kotimaisia aina kun mahdollista, jonka lisäksi arvostan eettistä tuotantoa ja luomua etenkin lihassa), mutta en kavahda satunnaista pakastepizzaa tai hampurilaista myöskään. Syön vilja- ja maitotuotteita hyvällä halulla. Ruokani nautin mieluiten täysrasvaisena ja ilman keinotekoista makeutusta (poikkeuksena maito, joka on rasvatonta sillä sitä kuluu ja paljon joka päivä). En ole kiinnostunut vhh, superruoka, raakaruoka, kookosvesi, paleo tai muistakaan ihmedieeteistä tai -aineista. En normaalioloissa nauti muita ravintolisiä kuin D-vitamiini + Omega3- kapseleita, mutta nyt syön raskaana oleville tarkoitettua monivitamiinia kaiken varalta. En ole allerginen millekään, minulla ei ole vatsavaivoja ja olen normaalipainoinen. Uskon ravitsemustieteilijöiden suosituksia ja noudatan lautasmallia, sekä pyrin syömään kaikkea kohtuudella. Enkä halua ottaa ruokaa liian vakavasti. Suhtautumiseni aiheeseen on siis mahdollisimman epätrendikäs :)

Aina silloin tällöin kohtuusperiaatteeni kuitenkin pettää ja huomaan lipsuneeni turhan paljon: vaikka asenteeni on miten rento, ei jokapäiväinen herkuttelu silti ole hyväksi kenellekään. Silloin toteutan pienen järkeistysoperaation ja muistutan itselleni taas terveellisemmistä tavoista napostella. Koska herkuttelu on elämän suola, ei  sitä pidä lopettaa kokonaan ;D

Tällä kertaa aseet ovat seuraavanlaiset:

20140908-IMG_7055
Vanillacaramel -tee (viime syksyn hehkutus täällä). Olen aika huono harhauttamaan itseäni pois karkinhimosta millään korvikkeella, mutta tämä on varsin kelpo myös siihen tarkoitukseen :) Taatusti kotimaisia luomuomenoita omasta puusta. Viime syksynä näistä tehtiin mehuasemalla pieni erä superhyvää omenamehua ja tänä vuonna tarkoitus oli tehdä vielä enemmän. Katsotaan miten lopulta ehditään, tuntuu tässä olevan aika paljon kaikkea muutakin... Näitäkään ei saa syödä liikaa, mutta melko terveellinen herkku on suolaton NöttiFrutti sekoitus, jossa on cashew- ja maapähkinöitä sekä kuivattuja rusina- ja papaijapaloja. Ai nams ja slurps mitä herkkua... Ja viimeisimpänä kaupasta tarttui vielä mukaan Herbinan Kaura-suklaa vartalovoi. Syötäväähän tämä ei ole, mutta voisi melkein olla: tuoksuu aivan sellaisilta kaurasuklaakekseiltä... ahhh, kyllä kelpaa suihkun jälkeen rasvailla sääriä :)

20140908-IMG_7060
Millä te herkuttelette, kun haluatte tehdä sen terveellisemmin? Kaikki hyvät vinkit otetaan vastaan :) Niitä kuuluisia banaanilettuja/pannareitakaan en muuten ole vielä testannut, mutta voisin ehkä vihdoin kokeilla. Onko ne oikeasti hyviä? 

Maanantaina muuten taisin kokea ensimmäisen episodin nk. pregnancy brain -ilmiöstä. Olen tähän saakka kuvitellut toimivani ihan normaalisti, koko aivokapasiteettiani hyödyntäen. Kunnes ostin kauppareissulla hammastahnaa. Jota ei nyt löydy mistään. Olen aika varma, että pakkasin sen mukaani kaupasta. Kotonakaan se ei vaikuta olevan (olen miehen kanssa tarkastanut myös pakastimen ja jääkaapin pariin kertaan...) eikä myöskään auton lattialla. Varmasti se löytyy vielä jostain tosi eksoottisesta paikasta. Siihen saakka tyydyn toivomaan, että aivoni eivät aloita mammalomaa ennen aikojansa... tarvitsen niitä aika kipeästi vielä ainakin useammassa kouluprojektissa :D

4 kommenttia:

 1. Itselläni aika samanlainen suhde ruokaan. Vaikka muutos järkevämpään on melkein huomaamattani, toisaalta taas tietoiseti tapahtunut. Mun täytyy nolona muuten myöntää että kun herkuttelen, se ei ole ikinä terveellistä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin olen näin vanhemmiten alkanut kiinnittää enemmän huomiota ruuan terveellisyyteen ja se onkin tietysti vain järkevää. Liian ryppyotsaisesti en silti halua siihen suhtautua. Minä myös rakastan kaikenlaisia epäterveellisiä herkkuja (irtokarkit on suurin paheeni, voisin varmaan elää pelkästään niillä...), mutta yksi tietoisesti opettelemani asia on tällaisten terveellisempien vaihtoehtojen valitseminen edes joskus :)

   Poista
 2. Tämä postaus voisi olla tismalleen mun kirjoittama, meillä on ihan samanlainen suhtautuminen ruokaan. Olen ihan superonnellinen tästä suhtautumisesta, sillä omassa menneisyydessäni on ollut pahoja vatsavaivoja sekä myös hieman syömishäiriöistä käyttäytymistä. Joten nyt en halua missään nimessä lähteä mihinkään "ääritrendeihin" mukaan vaan nautin tästä tavallisesta syömisestä ja rentoudesta. Sokerin määrää kyllä olen yrittänyt vähentää, koska karkin mussuttaminen alkoi tulla jo päivittäiseksi tavaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keittiöpsykologi minussa haluaisi kovasti lähteä analysoimaan sitä, mitä moni ihminen oikeastaan yrittää hallitaa överikontrolloimalla ruokailujaan -mutta en lähde kun en ole ammattilainen. Etenkin syömishäiriötaustaiselle tämä trendi on varmaan haastava, kun tuntuu että asiasta paasataan aivan joka paikassa: minusta on todella mahtavaa jos tässä pyörityksessä pystyy pitämään pään kylmänä ja suhtautumisen normaalina. Ruoka vaikuttaa ihmisen hyvinvointiin todella monella tapaa ja siksi syömiseen on ihan kaikkien viisasta kiinnittää jonkin verran huomiota. Ruoka on kuitenkin myös suuri nautinnon ja ilon lähde. Joten kohtuus kaikessa -ohje sopii minusta myös tähän asiaan :)

   Poista

Kiitos kun jätit kommentin:)!