perjantai 18. toukokuuta 2012

Hyvin te vedätte!

Hel-Looks- katumuotisivuston toinen perustaja Liisa Jokinen kirjoittaa tänään Helsingin Sanomien  Nyt-liitteen kolumnissaan World Design Capital- vuoden kunniaksi maahan tulleista ulkomaalaisista toimittajista, jotka ihastelevat helsinkiläisten monipuolista pukeutusmityyliä. Kirjoituksen ideana on rohkaista suomalaisia pukeutumaan edelleen aidon persoonallisesti: jokainen omalla tyylillään eikä jokainen samalla tavalla "persoonallisesti". Jokinen kirjoittaa: "Helsinkiläinen tyylipersoonallisuus on suojelukohde (...) Älkäämme edes yrittäkö olla ruotsalaisen tasapaksuja ja tyylikkäitä. Annetaan kaikkien tyylikukkien kukkia. Ollaan ylpeitä punkkareista, j-poppareista, muotifriikeistä ja Hakaniemen torin harmaista mummeleista. Kehu kaverin asu ja yllytä äiti kokeilemaan uusia komboja. Mitä persoonallisempia, sen parempi."

kuvakaappaus: hs.fi/nakoislehti


Ja ihan totta: olen aina Tukholmassa käydessäni ihmetellyt sitä, miten kaikki näyttävät aivan samanlaisilta. Trendikkäiltä kyllä ja useimmiten erittäin kauniiltakin vielä, mutta kaikki aivan samanlaisilta. Myös esimerkiksi Genevessä asuessani pistin merkille että kaikki pukeutuivat samalla tavalla naisellisen tyylikkäästi, mutta eivät erityisen trendikkäästi tai kekseliäästi. Helsingissä sen sijaan on asu aika lailla vapaa ja ihmisten virtaa ja tyylejä on siksi erityisen hauska seurata. Tietysti muoti on viime vuosina ollut muutenkin sallivampaa: sellaista, että lähes kaikki käy ja jokainen voi samanaikaisista trendeistä valita omansa. Mutta ilmeisesti helsinkiläiset myös tekevät näin muita enemmän, eli poimivat uusista jutuista ne mitkä juuri itseä kiinnostavat- ja sen lisäksi vielä muokkaavat trendeistä omannäköisiään. 

Itse en pukeudu mitenkään erityisen persoonallisesti (mitä se nyt sitten tarkoittaakaan), mutta en myöskään koskaan pue päälleni mitään mikä ei tunnu omalta, vain koska se on "muotia". Tai jätä pukeutumatta johonkin mistä pidän, koska se EI ole muotia. (Myönnän kyllä joskus vältteleväni jotain juttuja koska ne OVAT muotia ja kaikille tuntuu olevan samanlainen. Sinänsä hassua ihmiseltä, joka pukeutuu 80% vuodesta farkkuihin. Oh well.) Seuraan muotia kiinnostuneena, mutta se ei tarkoita sitä, että orjallisesti noudattaisin sen kaikkia oikkuja. Luen useita blogeja joiden kirjoittajan tyyli poikkeaa täysin omastani, mutta on minusta silti hieno ja saan siitä kuitenkin paljon inspiraatiota omaankin pukeutumiseeni. En myöskään missään nimessä haluan väheksyä tukholmalaisia, geneveläisiä tai minkään muunkaan kaupungin pukeutujia. Tai väittää, että KUKAAN Tukholmassa (tai jossain muualla) ei pukeudu valtavirrasta poikkeavasti. Haluaisin ainoastaan, Liisan tavoin ja hänen sanomaansa laajentaen myös Helsinkiä kauemmas ja koko Suomeen,  kannustaa kaikkia suomalaisia löytämään se oma juttunsa ja olemaan ylpeä itsestään juuri sellaisena kuin on. Me voimme matkustaa Tukholmaan nauttimaan yhtenäisen tyylikkäästä katukuvasta ja stereotyyppisen kauniista ihmisistä, mutta meidän ei tarvitse muuttua samanlaisiksi; meidän pitäisi huomata olla ylpeitä myös itsestämme. Siitä, mikä tekee myös meistä erityisen. Ei siis siitä, että näyttäisimme kaikki jotenkin samalla tavalla tyylikkäiltä tai trendikkäiltä vaan siitä, että näytämme jokainen itseltämme. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun jätit kommentin:)!