sunnuntai 25. maaliskuuta 2012

Lauantaisia tunnelmia ja Nälkäpeli

Viikko vierähti niin nopeasti, että tuntuu kuin vasta äsken olisin kirjoittanut viime lauantaista kertovaa postausta. Tälläkin kertaa takana on aivan ihana, mutta väsyttävä lauantai- tosin tyystin eri tavalla kuin viimeksi.  Päivä alkoi aamulla varhain ja kului ravaten kangas- ja nappikaupoissa sekä hääpuku-, askartelutarvike- ja kultasepänliikkeissä. Pienoinen tuli kyti hännän alla koko päivän, mutta kaikki tarvittavat asiat saatiin hoidettua ja morsiamen puvusta tulee mielettömän kaunis! (Tuo hääpukuliikkeissä kiertely pitäisi kyllä kieltää naimisissa olevilta: löysin taas yhden ihanan puvun, jota en koskaa pääse käyttämään...olen yrittänyt esittää miehelle vihkivalojen uudistamista ja uusia hääjuhlallisuuksia ihan vain että saisin taas pukeutua uuteen valkoiseen mekkoon, mutta mies ei ole asialle lämmennyt. Kumma juttu.) 

Pienen kotona suoritetun pyörähdyksen jälkeen suuntasin tapaamaan toista ystävääni, jonka kanssa olimme sopineet ex tempore-leffaillasta .Päivällä olin jälleen liikkeellä varsin pastellisissa tunnelmissa, mutta sitä asua en enää kehdannut kuvata tänne ;) Illaksi vaihdoin sentään vaihteeksi jotain muuta: paita/Filippa K, hame/Naf Naf, vyö/Stockmaan, kaulakoru/Accessorize, korvakorut/Studio Balabin. (Ehdin ottaa kuvat vasta kotiin palattuani, mikä selittää ryppyyn istutun hameen: silitin sen kyllä ennen lähtöä...)


Ennen elokuvan alkua istuskelimme hetken aikaa Amarillossa ja napostelimme nachoja. Suomesta löytyy harmittavan vähän paikkoja tällaiseen pikkunälkäsyömiseen; Amarillo toimii näissä tilanteissa ihan hyvin. Ja pakko mainita: ensimmäistä kertaa ikinä saimme Amarillossa ripeää palvelua sekä ruuan että laskun suhteen!


Tunnustan, että käytän hyväkseni kaikki mahdolliset syyt syödä jälkiruokaa. Niin kuin vaikka eilen sorbettia nachojen jälkeen. Nams.


Leffa oli juuri teattereihin ilmestynyt "Hunger games" eli "Nälkäpeli". En ole lukenut niitä kirjoja, joihin elokuva perustuu: itse asiassa on tunnustettava että tässä tapauksessa en ollut kuullutkaan ko. kirjoista, ennen kuin luin elokuvasta. Olen jotenkin todella viehättynyt erilaisista dystopioista ja sen vuoksi tämäkin leffa houkutteli. Kuvat elokuvasta: www.finnkino.fi

Tykkäsin elokuvasta. Kirjasta varmaan selviäisi paljon taustoja elokuvan tapahtumille: niiden selitys jäi  nyt hiukan puutteelliseksi. Toisaalta elokuvassa selkeästi pedattiin jatko-osia varten, joissa varmaan paneudutaan taustoihinkin syvemmin. Perusjuonena Nälkäpelissä on yhteiskunta, jossa diktatuuria vastaan kapinoineita alueita rangaistaan valitsemalla vuosittain jokaiselta alueelta yksi 12-18- vuotias tyttö ja yksi poika edustamaan aluettaan Battle Royal- henkisessä Nälkäpelissä, jossa pelaajat taistelevat sekä luonnonvoimia että toisiaan vastaan; vain yksi voi selvitä voittajana (eli hengissä). 

Elokuva on väkivaltainen (neljä henkilöä poistui elokuvista kesken, uskoakseni pitkälti tästä syystä), mutta osasin odottaa sitä. Väkivallalla olisi halutessaan voinut mässäillä paljon enemmänkin, joten minusta toteutus oli siinä suhteessa onnistunut. Dystopioita käytetään nimenomaan keinoina kritisoida nyky-yhteiskunnan ongelmia siirtämällä ne kuviteltuun tulevaisuuteen. Kritiikin kohteet oli tässäkin elokuvassa melko tuttuja: ihmisten eriarvoisuus, valtaapitävien ahneus ja resurssien hupeneminen, yhteiskunnan viihteellistyminen ja yleinen älyllinen laiskuus sekä kykenemättömyys kriittiseen ajatteluun unohtamatta tietenkään yhteispelin merkitystä - ja tätä listaa voisi vielä jatkaa. Kritiikki onnistuttiin mielestäni kuitenkin tuomaan esiin ilman ihan niin pahaa alleviivausta kuin monessa muussa elokuvassa ja elokuva onnistui tutuista teemoistaan huolimatta herättämään ainakin itsessäni jälleen monenlaisia ajatuksia- mikä on aina hyvä juttu. Paketti oli kaikenkaikkiaan hyvin viihdyttävä ja oli juuri sitä, mitä arvelinkin sen parhaimmillaan voivan olla. Minusta elokuva on ehdottomasti katsomisen arvoinen, mutta varauksella tuon väkivallan suhteen. (Elokuvan ikäraja on 12, mitä pidän ehkä jopa hiukan alhaisena.)

Leppoisaa sunnuntaita!

P.S. Muistithan siirtää kellot kesäaikaan viime yönä..?

2 kommenttia:

Kiitos kun jätit kommentin:)!