lauantai 9. maaliskuuta 2013

Fondue Night

Fondue on sellainen ruokalaji, johon tutustuin varsinaisesti ollessani vaihto-oppilaana Genevessä. Joku aika sitten tuli puhetta fonduesta muutamien ystävien kanssa ja lupasin tarjota aidon sveitsiläisen fondue- kokemuksen. Tai no, niin aidon kuin se Suomessa ja suomalaisen toimesta on mahdollista ;) Tuumasta toimeen tartuttiin eilen ja iloinen joukko kokoontui meille herkuttelemaan.

IMG_5888
Fondue- resepti on vuokraemännältäni Genevestä

1,5 dl valkoviiniä + 2 tl perunajauhoa kattilaan (halutessaan voi myös lisätä valkosipulia) ja sekoitetaan hyvin. Kuumennetaan melkein kiehumispisteeseen. Lisätään juusto. Sekoitetaan koko ajan, kunnes juusto on sulanut sileäksi tahnaksi. Lisätään mustapippuria ja tilkka kirschiä. Sekoitetaan taas ja sitten siirretään pöytään lämmittimen päälle. (Lämmön kanssa pitää olla tarkkana: juuston polttaa helposti pohjaan, tai oikeastaan väistämättä ainakin vähän, mutta toisaalta seos jumahtaa heti jos lämmön sammuttaa.) Sitten vain dippailemaan leivänpaloja!

Ohje on tarkoitettu yhdelle paketilliselle fondueta: tällä kertaa en valmispakettia löytänyt, mutta olen sellaisen nähnyt joskus Suomessakin. Valmispaketin koko on muistaakseni puoli kiloa. Minä pidän aitona pakettina sellaista, missä on vain raastettua juustoa, ei mitään muuta. Sveitsissä yleisin sekoitus on nimeltään "moitie-moitie" eli sellainen, missä on puolet gruyère- juustoa ja puolet vacherin fribourgeois- juustoa: näitä minäkin ostin. Olen aiemmin tehnyt fondueta vain noilla valmissekoituksilla, joten jouduin hiukan arvailemaan juuston määrää. Löysin netistä ohjeen, jonka mukaan juustoa pitäisi olla noin 100g/juusto/hlö. Meitä oli viisi henkilöä, joten ostin juustoa yhteensä noin kilon ja ohje toimi tuollaisenaan hyvin kun tein fonduen kahdessa erässä. Määrä riitti juuri ja juuri: jos on kovin monta todella nälkäistä, niin ottaisin juustoa ehkä vähän enemmänkin.

Leipänä rapeakuorinen, esim. maalaisleipä toimii minusta parhaiten. Onnistuin löytämään sveitsiläistä valkoviiniä Alkosta, mutta Kirsch kuuluu tilausvalikoimaan, enkä ollut tajunnut tilata sitä etukäteen. (Sveitsissä oli muuten hyviä viinejä: se on viinimaa, mutta vientiin viiniä ei juuri riitä. Siksi moni ei varmaan olekaan tullut maistaneeksi sveitsiläisiä viinejä, vaikka hyviä ovatkin.) Oikean makuista tuli silti ja hyvin maistui, joten ilta onnistui erinomaisesti :) Fondue on erityisen kivaa illanviettoruokaa porukalla. Raskautensa vuoksi maistuu lähinnä talvisäällä, joten jotain iloa oli siitäkin, että on edelleen näin kylmä :) 

IMG_5885
Sitä olen jäänyt hiukan harmittelemaan, että en ostanut aitoa fondue-settiä Genevestä kotiin. Sellaista punaista pataa, olette ehkä nähneet jossain. Olimme kuitenkin saaneet parikin kuvassa näkyvän kaltaista settiä lahjaksi, joten en raaskinut. Toisessa kattilassa oli niin ohut pohja, että se paloi melkein puhki parin käytön jälkeen. Tämä toinen setti vaikuttaa laadukkaammalta, mutta seuraavalla Sveitsin- reissulla on siltikin ehkä pakko hankkia sellainen punainen pata...

IMG_5892
Vadelmaturkinpippurijäädykkeen toi yksi vieraista mukanaan. Nams! Raikas jälkiruoka on fonduen paras kaveri.

IMG_5880
En ehtinyt käydä ostamassa uusia kukkia, joten jostain blogista bongaamani idean mukaisesti leikkasin nuupahtaneet tulppaanit lyhyiksi ja laitoin ne pieneen maljakkoon, vielä hetkeksi esille. Edes pieni vihreän pilkahdus :) Toimi minusta ihan hyvin vielä illan, vaikka tänään aamulla kukat kyllä joutuivat heti roskikseen.

Mitä mieltä siellä ollaan fonduesta, onko tuttu juttu?

Leppoisaa lauantai-illan jatkoa, mä jatkan seuraavaksi Marko Paanasen uuden sisustusohjelman pariin... odotukset on tosi korkealla, vähän jänskättää miten Marko ne lunastaa ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun jätit kommentin:)!