maanantai 27. elokuuta 2012

Boutique

"Astu sisään uudenlaiseen ateljeehen
ja anna aistiesi täyttyä taiteen ja
muodin kohtaamisilla."

- näyttelyoppaan kannesta

Perjantaina olin ystäväni kanssa katsastamassa Amos Andersonin taidemuseon tuoreen "Boutique- Where Art Meets Fashion"- näyttelyn, jonka tekijätiimeihin kuuluvat: Paola Suhonen- Mikko Ijäs, Katja Tukiainen- Samu-Jussi Koski, Tero Puha- Teemu Muurimäki, Salla Salin- Timo Rissanen, Minna Parikka- Jani Leinonen, Heidi Lunabba- Tärähtäneet Ämmät, Mustonen & Co, Rauha Mäkilä- Juliana Harkki. Näyttelyn ideana on yhdistää muoti ja taide ja muuttaa museo "taiteen tavarataloksi, eräänlaiseksi shop-in-shopiksi, jossa kullakin projektilla on oma osastonsa. Boutique on myös kokonaistaideteos. Siinä yhdistyvät muodin ja taiteen lisäksi elävä kuva, tanssi ja musiikki." (lainaus nättelyoppaasta)

Kuvat kaapattu Amos Andersonin taidemuseon sivuilta.

Näyttely oli ehkä hiukan suppeampi kuin olimme kuvitelleet, mutta toisaalta siellä oli esillä upeita ja ajatuksia herättäviä töitä. Jani Leinosen kuvittamat Minna Parikan kengät (kollaasissa yläoikealla) olivat aivan hulvattomat ja edustivat näyttelyn leikkisää puolta. Muuten en kuvailisi töitä erityisen hilpeiksi: Paola Suhosen ja Mikko Ijäksen töissä oli unenomainen tunnelma ja Samu-Jussi Kosken vaatettamat Katja Tukiaisen hattaratytöt (keskellä alhaalla) kantavat nekin vakavaa sanomaa nyky-yhteiskunnasta. Suosikkejani näyttelyssä olivat Rauha Mäkilän ja Juliana Harkin häiritsevällä ja ahdistavallakin tavalla upean kauniit, valokuvaa ja maalausta yhdistelevät teokset (alarivin vasen ja oikea reuna) sekä aivan erityisesti Heidi Lunabban ja Tärähtäneiden ämmien "Cultural Dresscode"(vasen yläreuna). "Cultural Dresscode" kuvataan näyttelyoppaassa yhteisölliseksi taideprojektiksi, "joka paneutuu ihmisten tapaan erottautua ja rakentaa omaa identiteetiään suhteessa ympäristöönsä. Haastattelemalla ja valokuvaamalla eri henkilöitä taiteilijat porautuvat kysymykseen, miten pukeutuminen heijastaa ryhmäkuuluvuutta ja sosioekonomista asemaa." Hirvittävän mielenkiintoinen projekti, jossa taiteilijat ovat käyneet kuvaamassa oikeita ihmisiä ja heidän pukeutumistaan erilaisissa ympäristöissä ympäri Helsinkiä ja kysyneet, mihin yhteiskuntaluokkaan ihmiset tuntevat kuuluvansa.

Opiskelijalle näyttely maksoi vain 2€ ilman "Boutique-julkaisua" (jota tässä olen surutta nimittänyt näyttelyoppaaksi), 6€ julkaisun kanssa. Tämä taide-elämys ei siis ole ainakaan hinnasta kiinni!

Suosittelen tutustumaan, jos haluaa ostamisen sijasta ajatella pukeutumista, muotia ja kuluttamista hiukan syvällisemmin vaihteeksi. Ostamisen pariin voi tosin turvallisesti palata heti museokaupassa: myytävänä näytti olevan mm. noita Minna Parikan ja Jani Leinosen yhteistyökenkiä. Hintaa en uskaltanut edes kysyä, eikä noilla varmaan tohtisi kävellä muutenkaan. Hauskat olivat kuitenkin ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun jätit kommentin:)!